Jesen je čas za jedi iz jurčkov in ostalih gob. Pogorje Breznka, Kolovrata in Matajurja je bogato z gobami – predvsem z jurčki, dosti je lisičk, štorovk in dežnikaric. V starih cajtih so Idrske žene dežnikarice spohale in ocvrle, iz ostalih so pa naredile...
Kobariški štrukelj je štrukelj s podpisom, ker ga vsaka kobariška gospodinja pripravi na svoj, malce drugačen način in se nanj “podpiše” z odtisom prsta v sredino štruklja. Naš štrukelj, bi lahko poimenovali “Idrski štrukelj”, ker ga naša kuharica pripravlja po receptih idrskih žena in...
Frika iz krompirja: krompir je potrebno najprej olupiti, narežemo ga na lističe ter ga spečemo-popražimo na olju ( nekdaj so namesto olja uporabljali svinjsko mast ) in dodamo še malo pancete ali koščke pršuta. Ko je krompir pečen, se mu doda narezan ali nariban...
v Idrskem je še nekaj kmetij, katere imajo pri hiši krave. Na teh kmetijah tudi izdelujejo maslo, sir in skuto, največkrat za lastno uporabo ali pa za svoje sorodnike. “Pri Furotu” pa domači sir lahko kupijo tudi mimoidoči.
Idrijski žlikrofi preliti z raznimi omakami: z jurčki, z gorgonzolo, z mesno omako, s pečenko, kot priloga raznim zrezkom,….
Idrijski žlikrofi s šparglji in polenta s pršutom in sirom.
Kraški pršut, sir Tolminc, Tolminski želodec, špargljev mousse