Značilne jedi – Kulinarika

Jurčki v omaki

Jesen je čas za jedi iz jurčkov in ostalih gob. Pogorje Breznka, Kolovrata in Matajurja je bogato z gobami – predvsem z jurčki, dosti je lisičk, štorovk in dežnikaric. V starih cajtih so Idrske žene dežnikarice spohale in ocvrle, iz ostalih so pa naredile...

Beri dalje

Kobariški štruklji

Kobariški štrukelj je štrukelj s podpisom, ker ga vsaka kobariška gospodinja pripravi na svoj, malce drugačen način in se nanj “podpiše” z odtisom prsta v sredino štruklja. Naš štrukelj, bi lahko poimenovali “Idrski štrukelj”, ker ga naša kuharica pripravlja po receptih idrskih žena in...

Beri dalje

Krompirjeva frika

Frika iz krompirja: krompir je potrebno najprej olupiti, narežemo ga na lističe ter ga spečemo-popražimo na olju ( nekdaj so namesto olja uporabljali svinjsko mast ) in dodamo še malo pancete ali koščke pršuta. Ko je krompir pečen, se mu doda narezan ali nariban...

Beri dalje