Kobariški štruklji

Kobariški štrukelj je štrukelj s podpisom, ker ga vsaka kobariška gospodinja pripravi na svoj, malce drugačen način in se nanj “podpiše” z odtisom prsta v sredino štruklja. Naš štrukelj, bi lahko poimenovali “Idrski štrukelj”, ker ga naša kuharica pripravlja po receptih idrskih žena in se malenkostno razlikuje od znanega Kobariškega štruklja.
Včasih je bil krepčilni prigrizek med poletno košnjo pod Kolovratom in Matajurjem, danes pa je obvezen posladek po kosilu ali večerji v našem Gostišču.

Značilna jed, ki nostalgično opominja na kulinariko naših babic in dedkov, pa jo prav radi potrežemo tudi pri nas.

Testo: 1kg moke tip 500, ščepec soli, 8-9 dcl vode, malo olja

Nadev: orehi 3kg,mleko 9 dcl, drobtine 40 dkg, sladkor 1 kg, kakao 10 dkg, rozine 30 dkg, maslo 50 dkg, rum 1 dcl, limonina lupina, cimet

Preliv:maslo 1,5 dkg, drobtine 1 dkg, mleti sladkor za posip

Nadev: rozine namočimo v rumu. Mleko zavremo in poparimo zmlete orehe.Dodamo na maslu prepražene drobtine, dodamo sladkor, kakao, naribano limonino lupinico, cimet in namočene rozine.Vse skupaj premešamo in oblikujemo majhne svaljke.

Testo: na moko zlijemo vrelo vodo (poparimo), solimo in dodamo malo olja in pregnetemo v testo.

Iz testa oblikujemo majhne oblate v katere položimo nadev (svaljke).Robove tesno stisnemo in jih oblikujemo v štrukelj.Štruklje skuhamo v delno slani vodi dokler ne priplavajo na površje.Kuhane zabelimo z prepraženimi drobtinami in posujemo z sladkorjem v prahu.

Dober tek.