Ribolov – muharjenje

Soška postrv ( minimum – 60 cm ) 01.04. – 30.09.
Ostale postrvi ( minimun – 26 cm ) 01.04. – 31.10.
Šarenka ( minimum – 24 cm ) 01.04. – 31.10.
Lipan ( minimum – 45 cm )  01.04. – 31.10.

Edini dovoljeni način ribolova je muharjenje z uporabo vseh vrst vrvic in predvrvic. Navezano imate lahko le eno muho, nimfo ali potezanko vezano na trnek enojček. V vseh rekah je obvezna uporaba trnkov brez zalusti. Nakup ribolovne dovolilnice za Revir I. vam omogoča uplenitev treh (3) salmonidov dnevno, vendar le ene (1) soške postrvi in le enega (1) lipana. Dnevno lahko uplenite le eno ribo velikosti nad 50 cm. V revirju Ujemi in spusti (Catch & release) ni dovoljen odvzem rib. Če lovite z ribolovnico Ujemi in spusti v revirju I., ravno tako ni dovoljen odvzem rib.

Dovolilnice lahko kupite pri nas!

Soča naredi od izvira v Trenti do vtoka potoka Vogrščka pod jezom za HE Doblar kar 65,2 km dolgo pot. Njenih prvih 10 km, do potoka Vrsnik so gojitvene vode za soško postrv in tipično postrvje vode hitrih brzic in skrivnih tolmunov. Naseljujejo jo predvsem postrvi: soška, njeni križanci, potočna postrv in še ostanki šarenke, potočni glavač, od sotočja z Lepeno navzdol pa tudi že lipan. Od Čezsoče pa do potoka Vogršček spada Soča v naš ribolovni revir. Po mirnem toku po bovški kotlini se pod Srpenico spusti v divji tok med skalami in preko brzic, zajema sapo v globokih tolmunih, se pri Kobaridu umiri, da se nato med belimi sipinami mehko pretaka proti Tolminu.

Pod Kobaridom se ribjim vrstam, ki jo naseljujejo pridružijo še štrkavec, grba, primorski blistavec, pisanec, mrenič in posamezni linji. Na celem delu pa lahko najdemo tudi laškega koščaka.

Po združitvi s Tolminko se Soča vlije v akumulacijsko jezero za HE Doblar. Do jezu v Podselu je dolgo kar 7 km. V njegovih globinah živijo največje soške postrvi, bogato pa je tudi z vsemi ostalimi ribjimi vrstami.

Do potoka Vogrščka, kjer zapusti naš ribiški okoliš ostane Soči še 1,3 km siromašne podobe, saj je večina vode po ceveh speljana v elektrarno in struga sameva bolj prazna.

http://socafishingguide.si

Danilo Jarc: Zaradi povpraševanja sem se odločil, da bom svoje znanje in izkušnje delil tudi z obiskovalci, ki so željni ribiških avantur na naših čudovitih in z ribami bogatih vodah (reki Soči in njenih pritokih Idrijci, Tolminki, Bači, Trebuščici). Povedati moram, da vodenje ni moj poklic, ampak le hobi. Po vseh teh letih lahko rečem, da sem spoznal najbolj skrite kotičke in tolmune vseh naših rek ter tako nabral znanje in izkušnje športnega ribiča. Sem tudi zagovornik ‘ujemi in izpusti’ ribolova avtohtonih rib soške postrvi in lipana