Pohodništvo

Čudovito naravno okolje je primerno prav za vsakega obiskovalca. Veliko je urejenih sprehajalnih poti ob jezeru in rekah, veliko je urejenih dostopov do slapov in korit. Obisk vsake izmed v prospektu navedenih znamenitosti lahko kombiniramo s sprehajalno ali pohodniško turo. Lahko se odpravimo na potep po gozdovih in grapah, tudi do gorskih vasi nad dolinami vodi obilo pešpoti. Zahtevnejši pohodniki se lahko odpravijo na lepe in resne gorske ture med Krnom in Črno prstjo. V gorah je dovolj planinskih koč, ki nudijo osvežitev in zavetje v primeru slabega vremena. Precej je tematskih poti kot npr. Zgodovinska pot Idrsko, Kobariška zgodovinska pot, Čez Most po modrost (Kulturnozgodovinska pot po Mostu na Soči), Kosmačeva učna pot ob Idrijci, Pot po stari meji nad Podbrdom ali pa Poti miru.

POTI MIRU – VODENI IZLETI: http://www.potmiru.si/pdf/program-vodenj-slo.pdf

Kobariška zgodovinska pot:

Obvezna tura za vse obiskovalce Kobarida povezuje naravne znamenitosti z zgodovinskimi spomeniki.

Kobariška zgodovinska pot povezuje pomembne zgodovinske točke

v okolici Kobarida ter dopolnjuje muzejsko pripoved.    Dolžina poti je 5 kilometrov. Potreben čas za oglede je približno 3 ure.

Obiskovalce popelje od antičnih časov do 1. svetovne vojnemimo mnogih naravnih lepot, ki jih ponuja soteska reke Soče in skrivnostni slapovi na njenih pritokih.

Možen je tudi voden ogled skupaj z vodnikom.

Pot miru:  Pot miru je posvečena spominu na številne žrtve prve svetovne vojne.

Od leta 1915 do leta 1917 je bilo območje Zgornjega Posočja del soške fronte. Tu so se bojevali, trpeli in umirali pripadniki številnih narodov.

Iz tega obdobja so se ohranile številne ostaline kot so strelski jarki, utrdbe, kaverne, spominska obeležja, vojaška pokopališča, kapele…
Od 30. junija 2007 so muzeji na prostem ter najpomembnejše ostaline in spominska obeležja soške fronte v Zgornjem Posočju povezani v Pot miru. Posvečena je spominu na številne žrtve prve svetovne vojne. Njen namen je obiskovalcem predstaviti kulturnozgodovinske in naravne znamenitosti Zgornjega Posočja.
Začne se na Bovškem, v Logu pod Mangartom, pri vhodu v rudniški jašek, imenovanem Štoln, konča pa pri muzeju na prostem na Mengorah v bližini Mosta na Soči.

Pot vodi mimo:

Zgodovinska pot Idrsko:

V Idrskem in okolici spoznate domačo preteklost, si odpočijete ob Smaragdni reki Soči in uživate v spominih.

Zgodovinska pot Idrsko vas popelje od Kobarida skozi obdelana polja, mimo vodnatega potoka Idrija, reke Soče, skozi vas Idrsko in mimo muzejev zgodovine. V vasi lahko obiščete domačije, kjer so naprodaj domači sir, med, žganje in drugi izdelki. Ob poti se lahko okrepčate v Gostišču Jazbec v Idrskem.

Zgodovinska pot Idrsko povezuje zgodovinske točke:

Dolžina poti je 3,9 kilometre. Potreben čas za ogled je približno 40 minut.

Tukaj si lahko ogledate podroben opis Zgodovinske poti Idrsko z zemljevidom.