Moto Foto

Vabljeni motoristi k nam v Gostišče Jazbec. Imamo prostoren parkirni prostor, za Gostiščem tudi pokrit v primeru slabega vremena. Za motoriste, ki prespijo pri nas je na voljo prostorna garaža. V garaži je na voljo orodje za manjša popravila, na voljo so krpe, voda, tudi kakšen mazivo za verigo posodimo…Ob slabem vremenu ( dežju) imamo na voljo sušilno sobo v kletnih prostorih Gostišča.

Za motoriste, ki želijo pri nas ostati več dni pripravimo tudi zanimive ture: od krajših ( 30-50 km ) do daljših ( 150 – 300 km ).

Krajše ture so zanimive za motoriste, ki se želijo pripeljati do zanimive zgodovinske-turistično-naravne točke v naši prelepi dolini.

Kratka tura: Nadiža

  • Idrsko – Kobarid – Robič – Borjana -Breginj -Logje- Podbela- Borjana- Staro selo- Kobarid -Idrsko
  • Zanimivosti na turi: naravno kopališče pri Robiču ( Nadiža, ena najčistejših in najtoplejših alpskih rek je priljubljen raj za kopalce, po ljudskem izročilu pa naj bi imela reka Nadiža tudi zdravilno moč).  Zaradi sorazmerno visoke temperature, čiste vode in mirnega toka je primerna za kopanje.
  • Breginj: staro vaško jedro: V obliki gruče strnjeno pozidani stari Breginj je veljal za biser edinstvene beneško slovenske arhitekture. Imel je ovalen tloris s koncentrično speljanimi uličicami, landronami. Prevladovale so s kamenja zidane hiše z lesenimi zunanjimi hodniki (ganki), stopnišči, balkoni (linde) na lesenih ali kamnitih stebrih pod velikimi napušči in “kmečkimi” freskami na pročeljih. Domačije so sestavljale skupine objektov v obliki nizov z zanimivimi podhodi in prehodi. Po potresu leta 1976 je Breginj v celoti zgrajen na novo. Svojo predpotresno dušo je Breginj skrbno spravil v ediniohranjeni stavbni niz, kjer je danes urejen muzej.
  • Etno vojna zbirka:Breginj:Muzejska zbirka Mazora je nastala v želji po ohranitvi lokalne kulturne dediščine, katere dobršen del se izgubi ob rušenju vasi po potresu leta 1976. Začetki zbirke segajo v osemdeseta leta prejšnjega stoletja, ko sta Valentin in Marta Mazora pričela z zbiranjem še ohranjenih predmetov, katere je izdeloval in popravljal Valentin kot dolgoletni vaški kovač. Z leti je želja po ureditvi lastne muzejske zbirke prerasla še v zbiranje zapuščin  1. in 2. svetovne vojne, kateri sta zapustili nemalo predmetov iz te svetovne morije. V 90.letih se jima pridruži tudi sin Zdravko. Povezal se je z drugimi zbiralci v društvu Peski Tolmin, z katerimi skupaj odkrivajo ostaline soške fronte.
  • Napoleonov most – Podbela:  Ime se je kamnitega stopničastega mostu prijelo po Napoleonovih četah, ki naj bi ga prečkale leta 1797, ko so čezenj prodirala iz Benečije na Koroško.
    Vendar starost mostu datira v rimsko-antično obdobje. Njegova postavitev nad ozkim kanjonom Nadiže se ujema s starodavnimi potmi, ki so vodile od današnje Italije skozi Pradol proti Logjem, Robidiščem in naprej ob reki Nadiži. Most kaže na pomembno prehodnost območja od rimskih časov dalje. Že stari graditelji mostov so vedeli, da Nadiže zaradi njene divjosti ne gre premoščati na mestih, kjer je to najlažje storiti, zato se most pne čez trdne skale nad koriti, 100 višinskih metrov pod Logjemi in skoraj 300 metrov pod Robidiščem, beneško vasico, najzahodnejšim naseljem znotraj slovenskih državnih meja. Danes je Napoleonov most nepogrešljiv arhitekturni pomnik in vez s preteklostjo. Pod mostom pa je prekrasen tolmun, primeren za plavanje.