Z motorjem k nam – v soško dolino, kjer imamo lepe razglede

Kocke so padle - vreme bo!

Z motorjem k nam – v soško dolino, kjer imamo lepe razglede

Z motorjem k nam – v soško dolino, kjer imamo lepe razglede

Ljudje ob Soči smo od nekdaj znali in hoteli dobro jesti. In izročilo je prehajalo iz roda v rod, tako v pisni kot ustni obliki. Ko zadiši iz domače kuhinje, se le redki uprejo znamenitim kulinaričnim posebnostim kot so čompe in skuta, slastni kobariški štruklji, pa jota s klobaso, gobova juha, po polenta na žaru s sirom Tolminc, postrvi na žaru ter že stoletja cenjen sir z zaščitenim poreklom – Tolminc.

Priporočamo vam, da si vzamete čas za izlet z motorjem!

Vikend vožnja ali dve nočitvi v naši hiši: Pridete do nas, prespite, dopoldne  se odpeljete do Breginja, si ogledate Breginj in okolico, poiščete Napoleonov most na Nadiži ali se odpeljete do najbolj zahodne slovenske vasi Robidišče. Pri vožnji nazaj proti Kobaridu izberete pot mimo vasice Podbela, kjer se ustavite ob reki Nadiži in “operete” ( namočite) noge v prekrasni reki. Ob toplem vremenu je idealna za čofotanje. Popoldne se pa zapeljete na kratko turico: ali do vasi Drežnica, ali do Planina Kuhinja pod Krnom ali pa do Tolminskih korit in do Javorce ( znamenita cerkvica iz prve svetovne vojne ( znak evropske dediščine ). Naslednji dan pa izberete pot domov. Ali greste od nas preko Bovca, čez Vršič v Kranjsko goro ali pa od nas preko vasi Livek in Kambreško v Goriška brda in naprej do Nove gorice. Vabljeni!

Video utrinek s kobariškega placa leta 2020:

Kobarid je tudi odlično izhodišče za motoristične ture čez prelaze po vijugastih cestah Julijskih Alp.

Enduro izleti po dovoljenih makadamskih poteh: Odkrivajte  nepoznane kotičke z vašim motorjem: zapeljite se  po makadamskih in asfaltiranih poteh do lokalnih znamenitosti ( Breginj, Robidišče, Kolovrat, vas Krn in Vrsno, Most na Soči,…), skoraj do slapov ( Boka, Gregorčičev slap,…), mostov ( Napoleonov most na Nadiži, Hudičev most nad Tolminko,…), skoraj do visokogorskih planin ( Zaprikraj, Pretovč,…), cerkva ( Drežnica, Sveta gora, Javorca,..), ostankov iz prve svetovne vojne ( Kolovrat, Volarje, Tolmin,..),…

Nekaj namigov za daljši motoristični izlet s startom iz Kobarida:

1. Kobarid-Tolmin(muzej)-Most na Soči-Podbrdo-Petrovo Brdo-Spodnja Sorica-Bohinjsko Sedlo(1277m)-Bohinjska Bistrica-Bohinjsko jezero (slap Savica, Vogel)-Bled (grad, otok)-Kranjska gora-Rateče-Trbiž (Tarvisio)-Predel (1156m)-Bovec – Kobarid (muzej) – (cca210Km)

2.Kobarid -Trenta (muzej)-Vršič (1611m)-Kranjska gora-Podkoren (1073m)- okrog Osojskega jezera-Arnoldstein-Hermagor-Tröplach-Naßfeld-Ponteba-Chiusaforte-Sella Nevea-Predel -Bovec -Kobarid (cca 280 Km)

3. Kobarid-Livek-Volče-Ročinj-Kanal-Plave-Dobrovo (ogled vinske kleti Dobrovo)-Kojsko-Solkan-Sveta gora (romarska cerkev, muzej)-Grgar-Čepovan-Dolenja Trebuša-Most na Soči-Tolmin-Volarje-Kamno-Kobarid (200Km)

4. Kobarid-Žaga-Italija-Učeja-Sella Carnica (1100m)-Resiutta-Tolmezzo-Villa Santina-Ampezzo-Sauris (1400m)-Tolmezzo-Venzone (ostanki rimske naselbine)-Gemona-Tricesimo-Udine (staro mestno jedro z lepim trgom in gradom)-Čedad (Cividale-muzej keltske kulture)-Kobarid -(250 km)

5.Kobarid-Tolmin-Idrija (rudnik muzej, grad muzej)-Godovič-Col-Ajdovščina-Štanjel-Nova Gorica- Kobarid ( 200 km)

Gostišče Jazbec: MOTO ROUTE  – pri nas lahko kupite zemljevide z vrisanimi motorističnimi potmi za nam bližnja območja:

Alto Adige/ Sudtirol, Trentino, Slovenija in Friuli  – http://www.motoroute.it/

Motoristični hoteli s katerimi sodelujemo:

Hotel Solaria – Obertauern ( Avstrija ) www.hotel-solaria.at/

Kobariški motorist

Društvo »Kobariški motorist« združuje dekleta in fante, ki jim je skupna ljubezen do motorjev, odgovorne vožnje in prijetnega druženja.

Motoristična tradicija na Kobariškem je že zelo dolga. V zadnjih desetletjih se je večina motoristk in motoristov vključevala v različne moto klube in društva v Sloveniji in zamejstvu. Leta 2018 pa smo somišljeniki začeli s ponovnim obujanjem ideje o druženju motoristk in motoristov pod okriljem društva »Kobariški motorist«. Naš osnovni namen je bil, ponovno omogočiti organizirano druženje motoristov na Kobariškem in tistih, ki čutijo veselje do moto športa. S prvim večjim dogodkom, »blagoslovom« motorjev smo začeli leta 2020. V prihodnosti pa si želimo v sodelovanju z lokalno skupnostjo in vsemi zainteresiranimi organizirati srečanja motoristov, ki bodo popestrili poletno dogajanje na Kobariškem. Združujemo dekleta in fante, vsem pa je skupna ljubezen do motorjev, odgovorne vožnje in prijetnega druženja. Med nami so izkušeni člani, ki imajo za seboj kar nekaj varno prevoženih daljših potovanj. Le-ti vestno opozarjajo mlajše motoriste na lastno odgovornost, nevarnosti v prometu in na to, da je vožnja z motorjem način življenja, pri katerem gre za veliko več kot samo za divjanje in sproščanja adrenalina, kot nekateri zmotno mislijo.