Jurčki v omaki

Jesen je čas za jedi iz jurčkov in ostalih gob. Pogorje Breznka, Kolovrata in Matajurja je bogato z gobami – predvsem z jurčki, dosti je lisičk, štorovk in dežnikaric. V starih cajtih so Idrske žene dežnikarice spohale in ocvrle, iz ostalih so pa naredile omake ali pa juhe. Nekatere so vrgle čebulo in jurčke v pdelo, mal olja, sol, poper, mal česna, mal so jih prepražle in jed je bila narejena – zraven pa plenta ali pa krompir ali pa pašta.

Predenj se lotite kuhanja, je potrebno poiskti pravega jurčka. Seveda, sredi zime ga bo treba poiskat po kakšni skrinji!  Nato uporabite eno čebulo, jo na fino sesekljajte, popražite na olivnem olju in dodajte narezanega jurčka. Vse skupaj prepražite, posolite, popoprajte, dodajte malo moke. KO vse skupaj prepražite, zalijete z juhico, dodate še malo peteršilja in pustite, da se vse skupaj še malo duši.

Jed lahko postrežemo s pašto, njoki, polento.

Pa dober tek!